Onderzoek & patiënten
Binnen de ontwikkeling van nieuwe medicijnen speelt onderzoek met behulp van proefpersonen een grote rol. Het succes van klinisch onderzoek is afhankelijk van de vrijwillige deelname van patiënten aan zulke medische onderzoeken. Daar is Novartis deze patiënten zeer dankbaar voor. We proberen patiënten zo vroeg mogelijk in de opzet van onze studies te betrekken en ondersteunen onze onderzoekers bij het juist informeren van hun potentiële kandidaten.
Door mee te doen aan klinisch onderzoek helpen patiënten niet alleen mee aan het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen voor toekomstige patiënten met dezelfde ziekte. Ze krijgen zelf ook eerder toegang tot nieuwe behandelmogelijkheden, al voordat deze op de markt zijn. Daarmee biedt meedoen aan klinisch onderzoek soms een extra optie tot behandelen als er niets anders meer mogelijk is.
Patiënten kunnen veel vragen hebben over deelname aan medisch-wetenschappelijk onderzoek. Op deze pagina staat toegankelijke informatie over het belang van wetenschappelijk onderzoek en hoe het precies in zijn werk gaat. Zo kan iedereen een goed geïnformeerde keuze maken over eventuele deelname aan klinisch onderzoek van Novartis.
De ‘Novartis Commitment for Patients & Caregivers’ beschrijft wat patiënten van Novartis mogen verwachten.
Waarom meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek van Novartis?
Medisch-wetenschappelijk onderzoek verschilt van “gewoon” medisch onderzoek. Wanneer een patiënt naar de dokter gaat voor een onderzoek omdat hij of zij medische klachten heeft, noemt men dat medisch onderzoek. Medisch-wetenschappelijk onderzoek is wetenschappelijk onderzoek waarbij het onderzoek gericht is op het ontwikkelen van nieuwe kennis, medicijnen of technieken. Dit wordt ook wel klinisch onderzoek genoemd.
Tijdens klinisch onderzoek wordt het potentiële geneesmiddel getest bij mensen. Het middel is dan al getest op proefdieren en veilig bevonden. Klinisch onderzoek gebeurt in 4 fases. Ook tijdens de klinische onderzoeken kan een potentieel medicijn nog altijd afvallen als het niet naar verwachting werkt. Het klinische onderzoeksproces neemt gemiddeld zo’n 6 jaar in beslag en moet voldoen aan de strenge eisen die gelden voor wetenschappelijk onderzoek.
Veiligheid voorop
Rechten als proefpersoon
Proefpersonen in medisch-wetenschappelijk onderzoek hebben een aantal rechten die wettelijk zijn vastgelegd in de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen. Zo is er bijvoorbeeld het recht om nee te zeggen tegen deelname, het recht op informatie en het recht om op elk moment te stoppen. Onderaan de pagina vindt u een overzicht met nuttige links voor meer informatie over dit onderwerp.
Proefpersonen-informatieformulier (PIF)
Door middel van een proefpersonen-informatieformulier (PIF) worden proefpersonen volledig en correct geïnformeerd over het onderzoek. Hierbij hoort ook een toestemmingsformulier dat dient te worden getekend. Bekijk voor meer informatie en een voorbeeld van zo’n informatieformulier de website van de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF) of de website van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO).
Meer informatie over het meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek
Voor meer informatie over het meedoen aan klinisch onderzoek kunnen patiënten ook terecht op de volgende websites:
- Meedoen aan een medisch wetenschappelijk onderzoek: de brochure van de Rijksoverheid
- Kindenonderzoek.nl: een website speciaal gericht op kinderen
- De ontwikkeling van een geneesmiddel: video van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen
- The journey of medical research: video (in het Engels) over de reis die een medicijn aflegt voordat deze bij de patiënt terechtkomt
0321NVS189001